top of page
Search
  • Writer's picturepfccy

The Falcon and The Winter Soldier Finale (Greek Review)


Η σειρά The Falcon and The Winter Soldier φέρνει ξανά κοντά μας τον Anthony Mackie ως Sam Wilson aka Falcon και τον Sebastian Stan ως Bucky Barnes aka the Winter Soldier. Η Marvel στην δεύτερη σειρά την οποία προβάλει στο Disney+ φέρνει πολλούς χαρακτήρες από το MCU αλλά και νέους χαρακτήρες από τα comics. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου και αποτελείται από έξι επεισόδια περίπου μίας ώρας, μεταφέρει την ιστορία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel ένα βήμα παραπέρα αφού τα γεγονότα της σειράς αφηγούνται ποιος θα αναλάβει την ασπίδα και τον ρόλο του Captain America σε ένα κόσμο χωρίς τον Steve Rogers.




Σε μία εβδομάδα όπου ο Derek Chauvin κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του George Floyd, η Marvel μας έδωσε το φινάλε της σειράς όπου ο Sam Wilson του Anthony Mackie έγινε ο νέος Captain America. Δίνοντας μία κλωτσιά στον ρατσισμό ένας μαύρος ήρωας δείχνει ότι μπορεί να υπερασπιστεί μία χώρα που κακοποιεί συχνά ανθρώπους που μοιάζουν με αυτόν.


Το τελευταίο επεισόδιο μας χαρίζει πολύ καλά σκηνοθετημένες σκηνές μάχης αλλά και ομιλίες οι οποίες μιλούν για τον ηρωισμό και τον ρατσισμό. Ο νέος Captain America με την νέα του στολή μας δείχνει όλες τις δυνατότητες από τα φτερά που του έχουν φτιάξει στην Wakanda , και μοιάζει περισσότερο με μία μίξη Iron Man και Captain America. Η αποκάλυψη υπογραμμίστηκε από τον νέο τίτλο που αποκαλύπτεται στο τέλος του φινάλε της της σειράς, Captain America and the Winter Soldier.



Ο Sam Wilson δίνει μία εντυπωσιακή ομιλία όταν αναλαμβάνει την θέση του Captain America, ένας μαύρος άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε την ασπίδα του Captain America και τις ελπίδες μίας χώρας. Δεν είναι απλό το να έχεις ένα μαύρο άνθρωπο ως το σύμβολο της Αμερικής σε μία εποχή όπου η αστυνομική βαρβαρότητα και ο συστηματικός ρατσισμός είναι πρωτοσέλιδα καθημερινά.


Παρόλο που η πρώτη σεζόν του Falcon and the Winter Soldier επικεντρώθηκε σε μια περίπλοκη πλοκή στην οποία οι flagsmashers είναι τρομοκράτες άλλα και υπέρμαχοι της ελευθερίας, ο πραγματικός σκοπός της σειράς ήταν να περάσουν έξι επεισόδια με τον Falcon να αναλαμβάνει τον ρόλο του Captain America. Τον παρακολουθήσαμε να γίνεται o Μαύρος ήρωας που θα μπορούσε να επωμιστεί την κόκκινη-λευκή και μπλε ασπίδα από Vibranium του Captain America, έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των καθηκόντων που έχει αναλάβει. Με την ομιλία του αναγνωρίζει ότι κάθε φορά που θα σηκώνει την ασπίδα πολλοί ανθρώποι θα τον μισούν για αυτό ,λόγω του χρώματός του, ωστόσο δηλώνει ότι θα είναι πάντα εδώ ακόμη και αν δεν έχει τον σούπερ ορό ή ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια. Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλύτεροι, όλοι μπορούν να βελτιωθούν με σκληρή και σοβαρή δουλειά. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο.




Στα κόμικς ο Captain America είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ως χαρακτήρας αφού αμφισβήτησε και αντιστάθηκε στην προπαγάνδα του έθνους, αντί να την υποστηρίξει. Έτσι ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό να βλέπουμε αυτή τη σειρά να δημιουργεί ένα Captain America μιας νέα εποχής που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τα καθεστώτα του σήμερα.


Η σειρά κτίστηκε καλά στο να μας παραδώσει έναν Sam Wilson ως Captain America αλλά άλλες ιστορίες όπως των υποτιθέμενων κακών της σειράς Flagsmashers έμοιαζαν υπανάπτυκτες. Επρόκειτο για μέτριους άνθρωπους που είχαν πάρει μια ουσία παρόμοια με τον "super serum" που έδωσε στον αρχικό Captain America την αυξημένη ταχύτητα, αντοχή και δύναμη. Το όλο παρασκήνιο των Flagsmashers φαινόταν ότι μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα αλλά ίσως να φταίει και η μικρή αλλαγή που έγινε στην σειρά αφού βλέπουμε τους Flagsmashers να μεταφέρουν εμβόλια ,λόγω της πανδημίας αυτή η παράπλευρη ιστορία του σεναρίου άλλαξε.


Οι Flagsmashers βοήθησαν λίγο στην εξέλιξη της σχέσης μεταξύ Winter Soldier και Falcon όμως μας έδωσαν ακόμη μία εμφάνιση του Barron Zemo , ο οποίος μας χάρισε την σκηνή χορού που έγινε meme και ήταν αφορμή για την εμφάνιση της Ayo και των Dora Milaje οι οποίες μας έδωσαν μία γεύση από Wakanda η οποία μας έλειψε. Ο Zemo, οι Dora Milaje , o Isaiah Bradley αλλά κυρίως ο John Walker ήταν τα Highlight της σειράς.





O John Walker τον οποίο υποδύεται ο Wyatt Russel με έκανε να θέλω ακόμα περισσότερες σκηνές με τον πρώην στρατιώτη που υποφέρει από PTSD. Ένας άνθρωπος ο οποίος αρχικά επιλέχτηκε από ανίδεους Αμερικανούς αξιωματούχους να είναι ο νέος Captain America και έκανε όλο το ίντερνετ να τον μισήσει από την την πρώτη εμφάνισή του , ο οποίος έχασε τον τίτλο του όταν δολοφόνησε έναν από τους Flagsmashers. O Walker μας αφήνει στο τελευταίο επεισόδιο με μία αλλαγή χαρακτήρα αφού πλέον σκέφτεται πιο ορθολογικά, επίσης στο τέλος του επεισοδίου εμφανίζεται με μία καινούργια μαύρη στολή και με την Contessa Valentina Allegra de Fontaine (την οποία έπαιξε η Julia Louis-Dreyfus), οπότε περιμένουμε κάποια επικείμενη ταινία ή σειρά με τον John Walker και άλλους κακούς να σχηματίζουν μία ομάδα όπως τους Avengers με την Fontaine να μιμείται ίσως τον ρόλο που είχε ο Nick Fury.


Ο Walker ήταν ένα εφιαλτικό παράδειγμα του τι θα συμβεί όταν ένας ανασφαλής, κατεστραμμένος άντρας αναλαμβάνει την θέση του Captain America - και τον super ορό του για όλους τους λάθος λόγους.




Το δίδυμο Falcon και Winter Soldier είναι υπέροχο και η δουλειά των Sebastian Stan και Anthony Mackie φανταστική, η χημεία τους εξίσου θαυμαστή. Η σειρά κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο χαρακτήρες με τους οποίους το MCU δεν είχε ασχοληθεί αρκετά και να τους κάνει συμπαθητικούς και προσιτούς στο κοινό, δίνοντας τους κάποια πολύ ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα που απομυθοποιούν τα κλασσικά πρότυπα υπέρ ηρώων.


Μια ακόμα επιστροφή από τα παλιά ήταν αυτή της Sharon Carter, ένας χαρακτήρας που επέστρεψε αρκετά διαφορετικός από ότι την γνωρίσαμε. Η Emily VanCamp είναι απολαυστική στον ρόλο του μυστικού πράκτορα όμως η τροπή που την φέρνει να είναι ο Power Broker ήταν λίγο βιαστική αφού αναφέρονταν στον Power Broker πολλές φορές ως αρσενικό και δεν έβγαζαν αρκετό νόημα κάποιες πράξεις της.





Το τελευταίο επεισόδιο έχει δυνατές στιγμές και επικεντρώνεται σωστά στον Sam Wilson, οι ενέργειες του Sam και η ομιλία του είναι αυτές που τον κάνουν ήρωα και όχι η καινούρια του στολή ή ένας σούπερ ορός. Το αφιέρωμα το οποίο τοποθετήθηκε στο μουσείο Smithsonian για τον Isaiah Bradley είναι μία από τις πράξεις που καθιερώνουν τον νέο Captain America και είναι μία από τις ιδανικές σκηνές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το κλείσιμο της σειράς.


Συνοψίζοντας , η σειρά ήταν η ιδανική για να μας δείξει τις αξίες του Captain America και το ποιος πρέπει να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Η εξέλιξη των Sam και Bucky είναι πολύ καλά γραμμένη , όπως και οι ερμηνείες των καινούργιων χαρακτήρων. Η πλοκή ίσως να φαίνεται βιαστική κάποιες φορές αλλά αυτό γίνεται κυρίως στο τελευταίο επεισόδιο όπου πρέπει να κλείσουν όλες οι ιστορίες. Ανυπομονούμε για την συνέχεια του MCU αλλά και των δύο χαρακτήρων συγκεκριμένα αφού η 4η ταινία του Captain America βρίσκεται ήδη στα σχέδια της Marvel.


Βαθμολογία 78%



Βίντεο https://youtu.be/7eBBR-ASzAE


19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page