top of page
Search
  • Writer's picturepfccy

Mulan Greek Review

Η ταινία Mulan της Disney κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους μετά από τις αναβολές που είχε λόγω του κορωνοϊού . Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη ταινία που παρακολουθώ σε σινεμά στην μετά-καραντίνας εποχή ,και με το άνοιγμα των κινηματογράφων στην Κύπρο. Η κινηματογραφική ταινία Mulan της Disney με τους Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong είναι το νεότερο live-action της Disney και δεν είναι άλλο από την μεταφορά της αρκετά γνωστής ιστορίας της “Mulan”.



Η ταινία είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1998 όμως παίρνει μία άλλη όψη και επικεντρώνεται περισσότερο στην ιστορία, και την μυθολογία της Mulan αλλά και στην κουλτούρα της Κίνας.


Η ταινία ξεκινάει στο παρελθόν με την Mulan σε μικρή ηλικία να μας δείχνει τις ικανότητες της, όμως λόγω της κινέζικης κουλτούρας αλλά και των αυστηρών οικογενειακών παραδόσεων καταπιέζει τον πραγματικό της εαυτό έτσι ώστε να γίνει μία σωστή κόρη κινέζικης οικογένειας.

Κάνουμε ένα χρονικό άλμα και συναντάμε και πάλι την Mulan αυτή την φορά όμως ως ολοκληρωμένη γυναίκα.

Η ταινία περνά στο κύριο μέρος όταν ο Αυτοκράτορας της Κίνας διατάζει ότι ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει στον Αυτοκρατορικό Στρατό για να υπερασπιστεί τη χώρα από τους εισβολείς. Η Mulan, η μεγαλύτερη κόρη ενός διάσημου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιέζεται σε άντρα, τον Hua Jun, και περνάει από πολλές δοκιμασίες που θα χρειαστούν όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Είναι ένα επικό ταξίδι που θα τη μεταμορφώσει σε μία εκπληκτική πολεμίστρια που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός έθνους… κι ενός περήφανου πατέρα.


Η ταινία δείχνει το ταξίδι μίας νεαρής Κινέζας που θα πάει κόντρα στις παραδόσεις της εποχής και θα καταταγεί στο στρατό ως άνδρας, προκειμένου να πάρει τη θέση του ηλικιωμένου πατέρα της, σώζοντάς τον έτσι από την βέβαιη μοίρα ενός αναπόφευκτου θανάτου. Έχει ένα χαρακτήρα ο οποίος μεταδίδεται στον θεατή και σου μεταφέρει το μήνυμα ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς.


Η “Mulan” ακολουθεί την ιστορία όπως τη γνωρίζαμε όμως διαφοροποιείται από την ταινία κινουμένων σχεδίων και δείχνει φρέσκια. Περιέχει καλοστημένες σκηνές δράσης αλλά και χορογραφίες στις μάχες που αξίζουν την προβολή. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ταινία έχει επηρεαστεί από κινέζικες ταινίες με πολεμικές τέχνες . Γενικά βγάζει ένα ωραίο ύφος ,σοβαρό και αυστηρό, αφού προφανώς έπρεπε να τραβήξει και το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται και από τις πανέμορφες οπτικά σκηνές που δένουν άψογα με τις σκηνές δράσης. Έτσι η ταινία παραμένει σε ένα γκρίζο σημείο αφού προσπαθεί να απευθυνθεί και σε μικρό αλλά και σε μεγάλο σε ηλικία κοινό ,αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις σκηνές μάχης όπου δεν χύνεται ούτε μια σταγόνα αίμα, ακόμη κι αν τα ξίφη ξεκάθαρα αγγίζουν κορμιά και τα βέλη διαπερνούν θώρακες.


Η Disney συνεχίζει ακάθεκτη να φτιάχνει live -action remake από τις παλιές της επιτυχίες κινουμένων σχεδίων, και δείχνει να δικαιώνεται τουλάχιστον όσο αφορά τα κέρδη αφού αν και οι ταινίες κατατάσσονται συνήθως πιο κάτω από την animated εκδοχή τους κάθε φορά καταφέρνουν να γίνουν εμπορικές επιτυχίες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με τα πιο πρόσφατα να είναι αυτά των Aladdin αλλά και το The Lion King.


Η ταινία αν και ευχάριστη ,κυλά ομαλά με ψυχαγωγικό τρόπο σε όλη την διάρκεια ,όμως σου αφήνει μία αίσθηση ότι κάτι της λείπει . Ουσιαστικά στο φιλμ θεωρώ προσωπικά ότι λείπει η ένταση και το πάθος κάτι που φάνηκε περισσότερο στις σκηνές μάχης ,όπου αν και υπήρχαν εξαιρετικές χορογραφίες δεν ένιωθες τον παλμό της μάχης .


Ένα από τα δυνατά σημεία της ταινίας είναι το cast καθώς όλοι οι ηθοποιοί δίνουν καλές ερμηνείες χωρίς να υστερεί κανένας αφού δείχνουν να είναι φτιαγμένοι για τους ρόλους τους και βοηθούν την Yifei Liu να αναδειχθεί ως Mulan. Επίσης ο Donnie Yen που υποδύεται τον πατέρα της Mulan ξεχωρίζει καθώς με σοβαρότητα και κύρος, υποδύεται την πατρική φιγούρα και αντικατοπτρίζει τον απόλυτο άριστο πολεμιστή της Κίνας που θα προστατέψει την οικογένεια του ότι και αν χρειαστεί. Γενικότερα το cast καταφέρνει σε πολλές στιγμές να μεταδώσει στο κοινό το συναίσθημα που λείπει από το σενάριο της ταινίας.


Εν κατακλείδι, η νέα απόπειρα της Disney για ακόμη ένα Live-action remake παρουσιάζει δύο όψεις αλλά αξίζει την προβολή. H θεαματική δράση και οι δυναμικές ερμηνείες μας προσφέρουν μία περιπέτεια που βλέπεται πολύ ευχάριστα με παρέα όπως την παρακολούθησα και εγώ στον κινηματογράφο με πολύ καλή παρέα. Η Disney καταφέρνει να ακολουθήσει την ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά και να εισάγει μία φρεσκάδα , με τα όμορφα σκηνικά ,τις μάχες και τις ερμηνείες αλλά δεν φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας, αξίζει όμως την θέαση μετά από μία αποχή 6 μηνών από τον κινηματογράφο, αφού σε ψυχαγωγεί και σε κάνει να περάσεις ευχάριστα για ένα δίωρο.


Βαθμολογία 78%


Visit ShortGreekReviews on Youtube

https://www.youtube.com/channel/UCgrlW2DTggGJH8Ufm7G1lEA?view_as=subscriber

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page