top of page
Search
  • Writer's picturepfccy

Joker (Greek Movie Review)

Η ταινία Joker ήταν μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του 2019 και βασίζεται στον ομώνυμο ήρωα της DC Comics. Παρόλα αυτά δεν δείχνει να είναι μία ταινία βασισμένη σε ένα υπερ-ηρωικο κόσμο κάτι που λειτουργεί ευεργετικά για αυτήν και την κάνει να ξεχωρίζει.




Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία από την αρχή της κυκλοφορίας της αφού πέρασε από το Φεστιβάλ της Βενετίας κερδίζοντας το Χρυσό Λιοντάρι και συνέχισε από εκείνο το σημείο να εντυπωσιάζει κριτικούς και κοινό. Με έναν συγκλονιστικό Joaquin Phoenix στον ρόλο του Joker και με τον Todd Phillips στην καρέκλα του σκηνοθέτη βλέπουμε μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας.


Ο Todd Phillips υπογράφει επίσης το σενάριο μαζί με τον Scott Silver, έτσι μας βάζουν σε ένα παρανοϊκό κόσμο μιας άλλης εποχής και μας δείχνουν πόσο σάπιος και σκληρός μπορεί να γίνει ο κόσμος απέναντί σου.


Αξίζει επίσης να αναφερθεί Warner Bros. Pictures γύρισε την ταινία με προϋπολογισμό $55-70 εκατ., που σε σύγκρισή με τα χρήματα που δαπανώνται για άλλες ταινίες βασισμένες στην DC Comics είναι πολύ λιγότερα. Έτσι μπορεί να τους διδαχθεί ότι δεν είναι τα χρήματα που φτιάχνουν τις καλές ταινίες.


Μέσα από την ταινία γνωρίζουμε τον Arthur Fleck ο οποίος ονειρεύεται να ανέβει στη σκηνή των stand up κωμικών. Βλέπουμε πως καταρρέουν όλα γύρω του, όταν τον εγκαταλείπει η κοινωνία και σταματάει να παίρνει την απαραίτητη θεραπεία . Η ιστορία εξελίσσεται στο Gotham της δεκαετίας του 80 όμως όπως είχα αναφέρει βλέπουμε μία ανθρώπινη ταινία, αν και βασισμένη σε χαρακτήρα των κόμικς η ταινία μένει περισσότερο στην πραγματικότητα και δεν κάνει προσπάθεια να μπει σε έναν υπερ-ηρωικό κόσμο.


Η ταινία μας δείχνει ότι με ένα μικρό σπρώξιμο κάποιος που βρίσκεται στα όρια της τρέλας μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν άλλο άνθρωπο. Στην ταινία συμμετέχουν επίσης πολλοί άλλοι ηθοποιοί με εξαιρετικές ερμηνείες όπως ο Robert De Niro και η Zazie Beetz. Όμως η συγκλονιστική ερμηνεία του Joaquin Phoenix κλέβει την παράσταση. Ο Phoenix υπέστη μία σωματική μεταμόρφωση για τον ρόλο αφού έχασε πολλά κιλά, άλλαξε το πρόσωπό του, τη φωνή του, το σώμα του, την κίνησή του, το περπάτημά του, το γέλιο του έτσι ώστε να δώσει ζωή σε αυτόν τον παρανοϊκό χαρακτήρα.


Μέσα από την πάθηση που έχει στην οποία γελάει χωρίς να το ελέγχει βλέπουμε αυτό το μολυσμένο γέλιο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο ήρωας κλαίει ή αν γελάει, αν χαίρεται ή αν βράζει. Αυτός ο ήχος χάρη στο ταλέντο του Phoenix σου φτιάχνει ένα κόμπο στο στομάχι , παίρνεις το μέρος του πρωταγωνιστή αν και πρόκειται για εγκληματία όμως αισθάνεσαι ότι αυτό οφείλεται στο ότι τον έχει εγκαταλείψει ο κόσμος γύρω του.


Η ταινία δεν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο εχθρό αλλά μας παρουσιάζει την κοινωνία ως τον εχθρό. Όταν ζούμε σε μία τοξική κοινωνία τότε γεννιούνται τοξικοί άνθρωποι. Το Joker είναι ένα δράμα, μία δυσάρεστη ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος που παίζει με τα αισθήματα σου και σε βάζει να σκεφτείς σε ποια κατάσταση είναι ο κόσμος που ζούμε και πόση διαφορά υπάρχει από τον κόσμο που παρουσιάζεται στην ταινία.


Το ταξίδι του Arthur Fleck κατά την διάρκεια της ταινίας "Joker" του Todd Phillips είναι κάτι που χρειαζόμασταν σε μια κόμικ ταινία . Μία ταινία σκοτεινή που αντικατοπτρίζει την κοινωνία και μας δείχνει μία ανθρώπινη πλευρά. Ο Joker του Joaquin Phoenix που μεταμορφώνεται αληθινά και ριζικά, χαράσσεται στο μυαλό σου και σε βάζει να σκεφτείς. Μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας που αξίζει αδιαμφισβήτητα την προβολή.


Βαθμολογία 92%

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page