top of page
Search
  • Writer's picturepfccy

Hereditary (Greek Movie Review)

Η Ταινία Hereditary κυκλοφόρησε το 2018 και είναι ένα δράμα τρόμου που έκλεψε τις εντυπώσεις όταν κυκλοφόρησε και αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.


To Hereditary είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Άρι Άστερ έτσι ο νεαρός σκηνοθέτης μας σερβίρει μία ταινία τρόμου η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από τις συνηθισμένες κοινοτυπίες του είδους και σε ένα βαθμό το επιτυγχάνει.




Εμπνευσμένος ξεκάθαρα απ' την κινηματογραφική παράδοση του Ρόμαν Πολάνσκι ,ο Άστερ κινηματογραφεί μία ταινία με απίστευτη φωτογραφία αφού καθόλη την διάρκεια η ανατριχίλα από το σπίτι των πρωταγωνιστών χτυπάει κόκκινο.


Στην ταινία βλέπουμε την ηλικιωμένη Έλεν, μητριάρχισσα της οικογένειας Γκράχαμ να πεθαίνει. Τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας, το ανδρόγυνο των Στιβ και Άνι, καθώς και τα δύο παιδιά τους, θα βιώσουν μια σειρά από ανεξήγητες, καταστροφικές και φρικιαστικές καταστάσεις. Τα μέλη της οικογένειας είναι αποστασιοποιημένα μεταξύ τους, αλλά μοιάζουν με μία οικογένεια της διπλανής πόρτας


Με τον θάνατο της Έλεν αρχίζει να ξεκινάει ο χαμός . Δοκιμάζονται σταδιακά τα όρια της ανοχής της οικογένειας . Αποκορύφωμα μια δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία που χτυπά την οικογένεια, κινηματογραφημένη με έναν σχεδόν πρωτόγνωρα σοκαριστικό τρόπο που ακόμα και όταν θυμάσαι την σκηνή ανατριχιάζεις.


Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι αν και ταινία τρόμου δεν περιέχει τα jumpscares που ίσως να επιζητούν κάποιοι σε μία ταινία τρόμου. Η ταινία ναι είναι τρομακτική αλλά με τον δικό της ανατριχιαστικό τρόπο , δεν θα σε κάνει να σηκωθείς από την καρέκλα σου από τον φόβο αλλά θα σου κολλήσει στο μυαλό καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα ,κάτι που με εντυπωσίασε προσωπικά.


Ο Αστέρ μας παρουσιάζει αυτή την δυσλειτουργική οικογένεια, δίνοντας πινελιές οικογενειακού δράματος κάτι που συνεισφέρει στην εξέλιξη της ταινίας. Υπάρχει εξαιρετικό audio design που ταιριάζει απόλυτα με τις σκηνές και συμβάλλει στο αποκορύφωμα κάποιων σκηνών που όταν φτάνουν στην κλιμάκωση τους δένουν με μαεστρία. Η φωτογραφία και τα σκηνικά της ταινίας σε βάζουν στο κλίμα από την αρχή, οι εξαιρετικές λήψεις συμβάλλουν στην μετάδοση του τρόμου και της φρίκης στον θεατή.


Οι ερμηνείες της ταινίας είναι καλές, η Τόνι Κολέτ υποδύεται την μητέρα και είναι αναμφίβολα εκείνη που δέχεται τα περισσότερα πλήγματα από τις αλλαγές στην ταινία. Δίνει μία καλή ερμηνεία ενός ανθρώπου που τα χάνει όλα γύρω του και περιφέρεται από τη υστερία και τον φόβο.


Ο Αστέρ δείχνει διαβασμένος όσο αφορά το είδος έτσι αποφεύγει τα κλισέ και δίνει στον θεατή μία ταινία με σκηνές που σοκάρουν και χαράζονται στο μυαλό του θεατή. Γίνεται πολύ καλή δουλεία από τις σπάνιες κατά την γνώμη μου όπου ένα horror αν και υπάρχουν και ατέλειες στην ταινία στέκεται τόσο καλά.


Εν κατακλείδι, το Hereditary είναι μία ταινία τρόμου που ξεφεύγει από τις υπόλοιπες, με το ντεμπούτο του Αστέρ αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες στου 2018. Βλέπουμε την τραγική ιστορία μιας οικογένειας, με σκηνές που προκαλούν σοκ όταν φτάνουν στο αποκορύφωμά τους. Υπάρχουν καλές ερμηνείες και καλή σκηνοθεσία από τον Αστέρ, εξαιρετικές λήψεις και ένα σενάριο που αν και κάνει κοιλιά σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό.


Βαθμολογία 82%

31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page